Godina ima 96 vikend dana. Svakog tjedna prije vikenda naši potencijalni posjetitelji razmišljaju kako bi bilo dobro slobodno vrijeme provesti kvalitetno, kreativno, edukativno i zabavno van grada, umjesto u lokalnom šoping centru ili lutanju bez cilja i svrhe.

Istovremeno, mi razmišljamo kako potencijalne posjetitelje navesti da odaberu baš našu destinaciju.

Zatim vikend prođe, a željena posjeta izostane.

Kako bi i bilo drugačije kad ih nismo ničim posebnim potaknuli da dođu k nama, nismo dobro odredili ciljanu skupinu i nemamo viziju što zapravo želimo stvoriti od naše destinacije.

Već sam i ranije pisala o prilikama za oživljavanje destinacija i novim sadržajima koje sada u krizi imamo prilike razviti i ponuditi.

Želite promjene ali nemate dobru viziju?

Što bi ste vi rekli i što bi rekla većina građana kad bi im predložili, HLEBINE?

“Hmmm, to je tamo di su oni slikari naivci?”

“Ali, mene slikarstvo ne interesira, ne znam ništa o tome…što ću tamo?”

“Ne zvuči mi zabavno, djeci će biti dosadno..”

“To je neprofitna destinacija, umjetnost zanima samo umjetnike”.

Dok god posjetitelji razmišljaju na taj način postoje samo dvije opcije. Ili tamo stvarno ništa nema za njih ili nisu dobro informirani.

U slučaju Hlebina sve se desetljećima zaista svodilo na umjetnički izričaj za usku ciljanu skupinu, ali danas je svrha putovanja u Hlebine sve drugo samo nije “dosadna umjetnost”.

Kako to odjednom nakon toliko godina? Zahvaljujući čovjeku sa kvalitetnom vizijom.

Što i kako, nastavite čitati…

Vizija je sve ono što želimo da naš posjetitelj doživi.

Možda je u Hlebinama ranije i bilo dosadno i većini građana neinteresantno. Ali od kako je Tihomir Želimorski, vizionar, kreativac i veliki ljubitelj starih zanata doselio u taj kraj, zaživjele su sjajne manifestacije i zabavni sadržaji za sve generacije.

Tihomira sam upoznala prije desetak godina kao performera koji je svojom osobnošću na atraktivan način prezentirao kovački zanat izrađujući personalizirane potkovice sa utisnutim imenima. Red ispred njegove radionice bio je uvijek dug, a čekanje na red pravi spektakl smijeha i veselja. Sada je napravo ozbiljan iskorak u svojem poslu.

Labirinti od kukuruza i slame koji na zabavan način posjetitelje educiraju o životu na selu i poljoprivredi. Kreativna zabavna natjecanja: runjenje kukuruza, pletenje ograde od šiba. Već zaboravljene igre: igre s kocenjem, bacanje potkove, nošenje jajeta. Adventska događanja.

Sve to ostvario je okupivši grupu entuzijasta, zanatlija, umjetnika, od kojih svaki zapravo već ima svoj mali brand, a sada su odlučili zajedno iskoristiti priliku da grade jači i značajniji brand destinacije i da se svi zajedno istaknu na tržištu.

Jedna od njegovih ideja u oživljavanju ove turističke destinacije je i Šetnja kroz naivu. (googlajte)

Što je točno poduzeo

Zamislite lijepo uređeno tradicijsko selo kroz koje su posjetitelji slobodni da šetaju i usput od kuće do kuće razgledaju osebujna slikarska i kiparska djela. Zamislite otvorena dvorišta, posjetitelje kako razgovaraju sa vlasnicima slika i drugih umjetnina.

Druže se sa domaćinima kuća pokraj kojih prolaze, razgledavaju njihova dvorišta, kušaju njihove tradicionalne specijalitete i doznaju recepte. Usput saznaju kako žive, čime se bave, slušaju razne priče i anegdote iz njihovog života.

Pri tome doživljavaju i dobrodošlicu koju im pružaju domaćini koji uživaju u njihovom dolasku i vesele se svakom pitanju i interesu. Ne prekreću očima jer niste ništa kupili. Jednostavno, vole se družiti, pokazati svoje vrijednosti.

Omogućeno im je i da se educiraju i kroz zabavne sadržaje i igru. Mogu se okušati u slikanju u nekoj od radionica, igrati se sa životinjama, voziti vlakićem ili traktorom. I još mnogo, mnogo toga.

Osim toga, možda o naivnoj umjetnosti nisu do sada ništa znali, pa se na kraju ugodno iznenade. Ipak se ovdje radi o svjetski poznatom umjetničkom izričaju, o lijepim slikama interesantnih tema iz stvarnog života i prizorima koji će sasvim sigurno pobuditi barem jedno njihovo sjećanje na “nekada” ili na djetinjstvo.

Na kraju dana vraćaju se kući prepuni emocija, novih saznanja i odmoreni od svakodnevice.

Kako vam se sviđa? Sasvim nova vizija izleta u selo naivne umjetnosti i kulture, zar ne?

Novi tematski park

Tihomir je u Hlebinama i začetnik tematskog parka “stari zanati” u kojem, objedinivši nekoliko imanja, stvara pravo tradicijsko selo u kojem će osim prezentacije starina, oruđa i starih tehnika, na edukativan način zabavljati svoje posjetitelje. Želi im približiti već zaboravljene vrijednosti, važnost prirode, okoliša i poljoprivrede. Naravno, pri tome ne zaobilazi umjetnost i njene dobrobiti.

Svojim idejama sjajno je spojio postojeće resurse i nove sadržaje u jedinstvenu cjelinu.

Na kreativan način izdigao Hlebine od svih ostalih ruralnih destinacija o kojima igdje možete vidjeti ili čuti.

Svaka destinacija se može oživjeti, šteta je odustati

Pravo je čudo da Hlebine kao svjetski poznata destinacija koju su proslavili umjetnici slikari naivci već odavno nije turistička meka prepuna kampova, izletišta, kongresnog turizma, seoskih turističkih opg-ova, apartmana. Zasigurno su svi dosadašnji sudionici razvoja vrijedno radili i zalagali se, ali nedostajala je prava vizija. Jednostavno, ne možemo svi biti dobri vizionari.

Vjerujem da su Hlebine započele novu eru u kojoj više neće biti predstavljane kao destinacija u kojoj se “možete voziti biciklom uz Dravu bez gužve jer nema turista”.

Daljnje “tapkanje na mjestu” kako kaže Tihomir, nije moguće. On je odlučan u svojim namjerama. Kaže i da mu je najveća prepreka vrijeme. Vrijeme, jer ne stigne realizirati sve svoje ideje i zamisli tako brzo kako bi želio.

Vrijeme je doista ključan faktor. Nema smisla vječno čekati da se nešto dogodi samo od sebe.

Bez obzira što god tko od struke rekao, kakva financijska sredstva i od kuda povlačio, kakve god stručne udruge osnivao, destinaciju i uspjeh destinacije uvijek i prvenstveno čine dobra vizija, složni suradnici (kak’ dva brata) i predan rad.

Dakle, prije nego se upustite u razvijanje ili oporavak svoje destinacije promislite: imate li dobru viziju za svoju destinaciju da se ne bi dogodilo da imate kvalitetan proizvod ali godinama nemate napretka. A još manje uspješnu i profitabilnu destinaciju.

Mi smo ovdje u samo jedno poslijepodne u Hlebinama i u par sati razgledavanja doživjeli svrhu ove destinacije. Drugačije od drugih, edukativno, zabavno, emotivno i inspirativno.

Uživali smo u razgledavanju Tihomirovog imanja i sadržaja koje nudi. Posjetili smo dom i galeriju slikara Zlatka Kolareka koji nas je oduševio pričanjem o svojem radu i obogatio naše skromno znanje o naivnoj umjetnosti.

Još da smo došli u vrijeme manifestacija koje često organiziraju, vjerojatno se ne bi dali doma 🙂

Uvijek ponavljam, samo dobra vizija, svrha, pametno objedinjeni resursi i kvalitetan idejni projekt su snage koje vode prema zasluženom uspjehu.

Rado pomažem poduzetnicima u turizmu da svoje turističke destinacije unaprijede u profitabilne i smislene poslove od kojih mogu i živjeti, ne samo životariti.

Zbog toga pišem blogove, biltene, e-knjige i na društvenim mrežama objavljujem savjetodavne postove.

U komentaru bloga ili na mojoj FB stranici u inbox ostavite vašu mail adresu i odmah vam šaljem novi edukativni BILTEN na sve aktuelniju temu kako najefikasnije i najbrže unaprijediti turističku destinaciju.

Pomoću njega imate priliku da sagledat širu sliku što se to od vas očekuje da bi privukli što veći broj posjetitelja, a može vas i inspirirati za sasvim novu ideju.

Prilika za napredak ima, treba ih zgrabiti!

Moje ime je Ana Bertić i pomažem poduzetnicima i lokalnim zajednicama da razvijaju profitabilne turističke sadržaje i poboljšaju svoju turističku destinaciju

Uspješna sam inovatorica u projektiranju zabavnih tematskih parkova, turističkih manifestacija i sadržaja na otvorenom.

Kao inovatorica u unaprjeđivanju turističkih manifestacija u posljednjih 10 godina uspjela sam realizirati mnoge projekte koji su trajno promijenili sliku destinacije i unaprijedili lokalnu zajednicu.


Ana Bertic

Projektiram i realiziram zabavne tematske parkove kako bih poduzetnicima u turizmu pomogla da stvaraju profitabilne turističke destinacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *