Manji gradovi i sela naročito u kontinentalnom dijelu naše zemlje, imaju izraženo kulturno naslijeđe. Na primjer sela kao što su Karanac i Stara Kapela u Slavoniji. Ili gradovi Motovun, Dubrovnik i mnoga druga manje poznata mjesta. Neka su očuvana više, neka nimalo, ali na žalost rijetko koje je planski sačuvano i stavljeno u službu razvoja turizma.

Mi se želimo baviti razvojem ruralnih destinacija pa ćemo čitajući ovaj tekst svoja razmišljanja i usporedbe posvetiti manjim ruralnim imanjima i mjestima kontinentalne Hrvatske.

Epidemiološka situacija je bitno promijenila navike stanovništva i otvorila vrata malim destinacijama na kontinentu koje bi mogle zadovoljiti potrebe današnjeg turista u potrazi za iskustvenim i zabavnim turističkim sadržajima.  Naročito vikend odmorima. Tu su i novi trendovi koji na neki način nameću globalne teme kao što su zdrav život, kvalitetno provedeno slobodno vrijeme, iskustveni turizam, prikupljanje novih saznanja i osobni razvoj.

Ukoliko kao poduzetnik, voditelj ili vlasnik turističke destinacije, razvijamo turizam na prostoru na kojem postoje značajnija kulturna baština i želimo da nam služi, potrebno je izgraditi detaljan plan razvoja po mogućnosti temeljen na provjerenim metodama.

Kako bi bili spremni upustiti se razvoj ovog posebnog oblika turizma, trebamo pronaći odgovore na pitanja:

 • Po čemu će se destinacija istaknuti,
 • Kako ćemo postići da se posjetitelji uvijek vraćaju,
 • Kako se planiramo razvijati u budućnosti,
 • Trebamo li usvajati i nove trendove,
 • Tko nam u razvoju može pomoći i na koji način,
 • Trebamo li se pobrinuti za destinacijsku ravnotežu, susjede i sugrađane.
 • Kako funkcionirati u krizama,
 • Hoće li se destinacija baviti sezonskim turizmom ili se prilagođavati sezonama.

Najlakši način da sve to saznamo je učiti od uspješnih. Zbog toga sam posjetila uspješnu kontinentalnu destinaciju, grad Trosa u središnjoj Švedskoj regiji Södermanland, koji uspjeh svoje destinacije temelji na očuvanju baštine i većinom domaćim turistima.

Ako pažljivo čitate, sasvim sigurno u ovom primjeru možete pronaći “sebe” i razmisliti što bi mogli poduzeti i iskoristiti da unaprijedite svoju ruralnu destinaciju. Bilo da ste voditelj ili vlasnik destinacije, načelnik, gradonačelnik, voditelj turističke zajednice i sl., ukratko, poduzetnik u turizmu.

Više o gradiću Trosa

Trosa je mala općina sa oko 5 000 stanovnika no, ljeti se broj povećava za oko 130% jer mnogi Šveđani iz velikih gradova ovdje imaju kuće i vikendice kako bi ugodnije provodili ljeto i slobodno vrijeme.  Turistička zajednica Županije procjenjuje da kroz grad godišnje prođe nešto manje od 250 000 turista iz cijele Švedske i svijeta. Ranije u povijesti Trosa je bila selo do kojeg je vodio jedan jedini put. Mi bi kao usporedbu koristili onu riječ što počinje sa “v”. Zbog toga je stekla naziv “Kraj svijeta” koji danas uspješno eksploatira u turističke svrhe.

U okolini nema prirodnih atrakcija. Predio je to livada i šuma koji se jednako može vidjeti tijekom vožnje stotinama kilometara sjeverno i južno. Jedinu prednost koju pretpostavljam je što je Stockholm udaljen oko 120 km vožnje autocestom i što se nalazi na obali Baltičkog mora. Ali na tom putu nalaze se i mnoge druge općine, i opet nisu tako popularne. Grad ima izgrađenu malu marinu, jednako kao i većina gradova ovdje jer se nalazimo u regiji, koja je prošarana bezbrojnim morskim kanalima, otocima i jezerima povezanim s Baltičkim morem.

Turizam kao pretežna djelatnost

Broj od 250 000 posjetitelja je značajna brojka za destinaciju koja ima površinu od svega 3,60km2. Grad je izgrađen na tradicijski način i arhtektura je tipična skandinavska. Sve te tradicijske kuće su privatno vlasništvo. Vrlo dobro su očuvane, a dvorišta su uredna i također tradicijski uređena. Rekli bi skromno, starim sortama cvijeća, voćaka i drugim dekoracijama koje prikazuju povijest i nekadašnji način života. Na ulicama unatoč brojnim turistima nema suvenirnica, nametljivih prodavača ni izloženih proizvoda lokalnih proizvođača. Ukoliko želite uspomenu možete kupiti suvenir u nekoj od 3 obližnje galerije, ali u obliku autorskog rada nekog od lokalnih umjetnika. Postoji i nekoliko butika koji uz odjeću prodaju dekorativne predmete, a koji su gotovo vrlo slični sa onima koje možete vidjeti razgledajući grad.

Briga za domaće stanovništvo

Srce grada se sastoji od desetak ulica i predviđeno je za turiste, ali samo za šetnju. Kanal, tj.rijeka Trosa koja dijeli grad na dva dijela i ulijeva se u Baltičko more, ostavljena je na korištenje stanovnicima koji žive uz nju i za njihove čamce. Turistima koji dolaze brodovima nije moguće ni za kakav novac razgledavati grad kanalom, ali ni onima koji dolaze automobilima voziti automobile. Parkirališta su na ulazu u grad i obilazak je moguć pješice, turističkim vlakićem ili biciklom.

Grad se opredijelio da svoju jedinu snagu, kulturnu baštinu, prezentira na autentičan i nenametljiv način kako bi posjetitelji mogli u miru i u potpunosti doživjeti duh prošlosti, saznati o njemu i uživati u ambijentu.

Svi drugi sadržaji koji obogaćuju destinaciju i pozivaju na duži boravak, nalaze se u okolici. Postoje mogućnosti boravka u malim hotelima, apartmanima ili na okolnim turističkim imanjima. Mogućnost kupnje lokalnih proizvoda, upoznavanje tradicijskih zanata, izleti pješačkim i biciklističkim stazama, programi predstava i koncerata i drugi sadržaji nalaze se u okolici. U gradu je moguće šetati, jesti u restoranima i uživati u FIKI (vrijeme za kavu i kolač).

Koje su zadaće gradske uprave i turističke zajednice

Turisti su dobro informirani. To znači da su im na pristupačan i jednostavan način prezentirane informacije o svim sadržajima, te na koji način ih mogu konzumirati. Postupak organiziranje vremena i smještaja ukoliko žele ostati duže od jednog dana, riješen jednostavnim skandinavskim savjetom: planirajte svoj dolazak unaprijed ili budite strpljivi. Takvim stavom ni gradski službenici ni poduzetnici ne trpe velike pritiske u jeku sezone.

Nemojte zamišljati da to kod nas ne bi funkcioniralo. Itekako bi. Mi smo samo navikli razmišljati drugačije i teško nam je prihvatiti promjene. Turisti su prilagodljiva vrsta 🙂 Osim toga već je dokazano da su vrlo zainteresirani za održivi turizam, a to uključuje poštovanje i obzir prema destinaciji u kojoj borave. Turisti radije doprinose, nego uništavaju.

Turistička zajednica i gradske službe brinu o pitanjima daljnjeg razvoja i služe kao servis poduzetnicima. Marketinške aktivnosti provode bez isticanja pojedinaca ili pojedinih mikro destinacija, bez dijeljenja na važnije i manje važne pojedince.

U ovom primjeru na stranicama grada i turističke zajednice možete pronaći jednostavan popis sadržaja pod naslovom: 100 DANA U TROSI. To je jasan popis 100 mogućih aktivnosti i doživljaja u koji su obuhvaćeni svi dionici destinacije. Dnevne objave na društvenim mrežama se temelje na tom popisu. Turistički ured u fizičkom smislu ne postoji. Postoje oznake, bar kodovi, appovi, automati. Doslovno za sve, od rezervacija, iznajmljivanja bicikla, brodskog veza i sl.

Iako je vrijeme covid-krize, turizam u ovom gradu ne osjeća negativne utjecaje. Dapače, zbog preporuka epidemiologa da je bolje držati se domaćih destinacija, turizam je u porastu. Poduzetnici su o tome bili na vrijeme informirani i pripremili su se u skladu s preporukama koje su dobili.

Koje bitne metode razvoja su zaslužne za uspjeh destinacije

 • Grad se istaknuo po očuvanju i prezentaciji svoje tradicije na autentičan način.
 • Način organizacije i funkcioniranja destinacije omogućio je turistima da svoje vrijeme provode kvalitetno u autentičnom ambijentu, što je dovelo do toga da se posjetitelji vole vratiti i ponoviti ugodno iskustvo.
 • Plan razvoja temelji se na inovativnim pametnim rješenjima koja rješavaju probleme turista kako bi što lakše, brže i efikasnije organizirali svoje vrijeme i konzumiranje sadržaja.
 • Destinacijska ravnoteža je očuvana pogodovanjem lokalnom stanovništvu, zbog čega nije došlo do depopulizacije stanovništva.
 • Pravovremenim reakcijama u skladu sa dugoročnim razvojnim planom, grad i turistička zajednica služe kao servis građanima i poduzetnicima, te im pomažu da rješavaju zajedničke probleme. Pomažu im u potrebnim prilagodbama djelatnosti, pravovremenom prepoznavanju novih prilika i uklanjanju prijetnji. Uspješni poduzetnici ponos su i snaga turističke destinacije.
 • Takvim poštenim pristupom postignuta je win-win suradnja između javnog i privatnog sektora.

Što mi možemo učiniti za svoje ruralne (etno) destinacije

Naše etno destinacije prepune su potencijala za razvoj turizma. Nije potrebno da izmišljamo nemoguće. Primjer grada Trosa je “školski” primjer koji nas uči i podsjeća da možemo uz pomoć dobrog plana i kvalitetnom međusobnom suradnjom svoje ruralno područje razviti i pretvoriti u profitabilnu i uspješnu turističku destinaciju.

Saznaj više o meni:

Moje ime je Ana Bertić i već više od deset godina pomažem poduzetnicima u turizmu da svoje destinacije pretvore u uspješne i dugoročne djelatnosti. Iskustvo i znanje o posebnim oblicima turizma stjecala sam realizirajući projekte na domaćem i inozemnom tržištu, u Sloveniji i Švedskoj. Dosadašnje projekte posjetile su stotine tisuća zadovoljnih posjetitelja, a mnogi od njih se i dalje uspješno razvijaju.

Iskustva i reference

 • Moji principi razvoja destinacija temelje se na inovativnosti, novim trendovima i praćenju potreba tržišta. Na taj način uspješno i efikasno riješila sam probleme mnogih mojih klijenata za koje sam  izrađivala idejne projekte, osmišljavala dodatne sadržaje i educirala ih kako da započnu ili unaprijede svoju destinaciju.
 • Ukoliko vam je dosta tapkanja na mjestu i imate potrebu da unaprijedite svoj turizam u profitabilan posao, mogu vam pružiti uslugu izrade kvalitetnog Idejnog plana ili edukacije koja će vam pomoći da unaprijedite svoje poslovanje.
 • Edukacije koje provodim će vam omogućiti kvalitetnu analizu postojećeg stanja, ispravno postavljanje razvojnog plana i ciljeva. Kao bonus ostvarit će te pravo na pomoć za izradu kvalitetnog akcijskog plana koji će vam pomoći da puno brže i lakše napredujete.
 • VIŠE O EDUKACIJI MOŽEŠ SAZNATI tako da popuniš prijavni obrazac i na tvoju upisanu e-mail adresu poslati ću ti sve informacije. LINK NA OBRAZAC JE: OVDJE

Također, kolumnistica sam poslovnog časopisa Poduzetnik u kojem s čitateljima dijelim korisne savjete i ideje za unaprjeđenje kontinentalnih destinacija.

U mojim newsletterima koje svakog mjeseca besplatno šaljem na brojne adrese možete za sebe pronaći mnogobrojne savjete i provjerene metode koje vam mogu pomoći da svoju destinaciju pretvorite u smislen i profitabilan biznis od kojeg možete i lijepo živjeti.

Newsletter možete besplatno ostvariti klikom na link: LINK NA PRIJAVU


Ana Bertic

Projektiram i realiziram zabavne tematske parkove kako bih poduzetnicima u turizmu pomogla da stvaraju profitabilne turističke destinacije.

1 Comment

Kako od seoskog imanja stvoriti uspješnu turističku destinaciju? – Time4Tales · 27/09/2021 at 11:44 am

[…] ugraditi u svoje poslovanje. Odličan primjer iz kojeg možeš puno naučiti sam opisala u članku KULTURNA BAŠTINA KAO ALAT ZA RAZVOJ DESTINACIJE koji pokazuje zbog čega je bitno biti i planirati “ostati […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *