Ko se od daleč, ob sprehodu po Mozirskem gaju, zazrete v naš skrivnostni in lep Začarani vrt, se vam morda zazdi, da je tam vse mirno in spokojno, a le za hip, kajti v njem vse kipi in trepeta. Vile in druga bitja opravljajo svoje dolžnosti, se družijo in zabavajo. Verjeli ali ne, bo Začarani vrt kmalu postal dom tudi številnim drugim vilam, ki se bodo pridružile svojim sestram in prijateljicam. Vse skupaj jih čaka kar nekaj dogodivščin in o njihovih pripetijah vam bomo z veseljem pripovedovali. Toda še prej menimo, da je prav, da spoznate naše stanovalce. Vsakega od njih ali, raje, vsako od njih, vam bomo predstavili v posebni zgodbi in kot prvo, bomo spoznali eno prvih stanovalk Začaranega vrta, vilo Heartio.

Heartia je potomka najstarejše družine vil, ko so živele že za časa ljubljanskih zmajev. Kot majhni deklici se ji je zdelo, da je mnogo šibkejša in nežnejša od ostalih sester in bratov, ki so bili, kot člani ene najstarejših vilinskih družin, izredno močni. Veliko so vedeli o magiji in urili so se za boj s sovražniki, Heartie pa to ni zanimalo. Raje je ostajala sama doma in skozi okno opazovala živali, ki jih je imela tako rada, a se jim ni upala približati, saj je njena družina bila ena tistih, ki živali niso razumeli, četudi je bilo to sicer nekaj, kar je večina drugih vil znalo. Zdelo se ji je, da taka kot je, ne spada tja, zato je neke noči zbežala od doma.

Znašla se je v temačnem, mogočnem gozdu. Nočne živali, ki so se potikale okrog, so se ji zdele nevarne in grozljive, veličastna drevesa, ki so jo obdajala, pa zlovešča. Ko je že mislila, da je ubežala najhujši nevarnosti, je zapihal krepak veter in njeni dolgi lasje so se zapletli v veje enega izmed dreves. Skušala je ubežati prijemu vej, a nikakor ji ni uspelo. Tako je vsa nemočna čakala, kakšna usoda jo čaka. Takrat so se njeni lasje začeli svetlikati in pritegnila je pozornost veveric, ki so prebivale na tem drevesu. Radovedno so pokukale iz svojega dupla in zagledale mlado vilo, ki je jokala ob drevesu. Približale so se ji in jo povprašale, če potrebuje pomoč. Heartia je na svoje presenečenje ugotovila, da veverici razume in jima povedala svojo zgodbo, one pa so ji pomagale razplesti lase in jo osvobodile drevesa.

Tisto noč je na svojem potepu spoznala še številne druge živali, njeni lasje pa so ji pomagali iz številnih zagat, zato je vedela, da se očitno tukaj skriva njena moč. V razumevanju živali in njenih dolgih laseh. Vrnila se je domov, vendar se od takrat dalje ni več zadrževala sama in za oknom opazovala živali, temveč jih je začela spoznavati, se z njimi pogovarjati in z njihovo pomočjo na drugačen način sprejemati svet.

Danes Heartia odlično razume živali ter vsa druga gozdna bitja. Razume, da vsakdo potrebuje svobodo, da je točno takšen, kot želi biti. Da ima vsak svoje slabe in dobre lastnosti, ter da je vsakega z obojnimi potrebno tudi sprejeti in razumeti. Vsa bitja uči, kako pomembno je, da se spoznajo, in da svoje ovire spremenijo v prednosti, tako kot je to nekoč naredila ona. Skozi stoletja pa se je naučila tudi številnih skrivnosti življenja, zato je odlična svetovalka na vseh področjih.

Če boste torej kdaj imeli težavo, le potrkajte na vrata njene rumene hišice in se pogovorite z njo. Z veseljem vam bo svetovala in vam s svojimi močmi pomagala. Če jo tisti trenutek ne vidite, pa jo poiščite v bližnjem gozdu, kjer zagotovo preživlja različne dogodivščine s svojimi gozdnimi prijatelji.

Avtorica zgodbe in fotografij: Maja Horvat

***

Heartia’s story

When you look at our Secret garden from afar, when you are walking thru the Mozirski gaj, maybe it seems that everything is quiet and peaceful, but just for a moment. Because in it everything is moving and blooming. Faries and other beings are working on their assignments, they are talking and having fun. Believe it or not, soon our fairies will get even more friends and sisters. They will have a lot of adventures together and we will gladly talk to you about them. But we believe that it would be good to meet them first, so we will tell you their stories in many posts. First, we will meet one of the first occupant of our Secret garden, fairy Heartia.

Heartia is the descendent of one of the oldest fairy families which lived in time of Ljubljana dragons. As a little girl, Heartia thought that she is weaker and gentler then her sisters and brothers. They were really powerful, and they knew a lot about magic. They even trained in battling their enemies. But Heartia was never interested in things like that. She was reader watching thru the windows in her home, looking at the animals which she loved but feared, because her family was one of those that didn’t understand the animals, although many other fairy families did. She felt lost there, so one day she decided to run from home.

She found herself in a dark, magnificent forest. Night animals were running around, and she felt that they are dangerous and scary, and big trees around her seemed wicked. When she thought that she out runned the biggest threats the wind started to blow very strongly and her long hair intertangled in branches of a tall tree. She tried to untangle them, but she couldn’t, so she started to cry and fear what the destiny will bring. Then her hair started sparkling, so she made some squirrels curious. They came out to see what is happening and when they saw a young fairy crying next to the tree, they asked her if they can help her. Surprisingly Heartia realized that she understands them and told them her story. They helped her untangle the hair and freed her from the tree.

That night Heartia meet a lot of other animals too and her hair helped her from many situations, so she realized that there is her power – in her long magical hair and in her understanding of the animals. She went back home, but from now on she didn’t stay home alone, looking thru the window. She was meeting with a lot of animals, she talked to them and with their help she started to see the world differently.  

Today Heartia understands animals and all other forest being very well. She understands that every being needs the freedom to be whoever he wants to be. That every being has his bad and good sides and that you must except and understand him as a whole. She is teaching all the beings how important is to get to know them self’s and change their weaknesses in their strengths, like she did all that time ago. Thru the centuries she also learned a lot of secrets of the life, so she is a great adviser in every subject.

Thus, if you have any problem, just knock on the doors of her little cute yellow house and talk to her. She will gladly help you with her powers and advise you with her knowledge. Andi if you don’t see her for a moment, then look for her in the forest nearby, where she is talking to her forest friends and having her adventures with them.

Author of the story and the photographys: Maja Horvat

***

Heartinija priča

Kada izdaleka, dok šetate Mozirkim gajem, ugledate naš predivni tajanstveni Začarani vrt, možda će vam se učiniti da je sve mirno i lagano, ali samo za tren, zato što u stvari u njemu sve kipi i trepće. Vile i druga magična bića rade svoje poslove, druže se i zabavljaju. Vjerovali vi to ili ne, i naše vile će uskoro dobiti nove prijateljice i sestre. Sve zajedno čeka ih puno pustolovina i o njima ćemo vam rado pričati. Ali prije toga, vjerujemo da je dobro da upoznate sve te naše stanovnike, ili bolje, stanovnice našeg Začaranog vrta. Svakoga od njih upoznat ćete preko posebne bajke i kao prva dolazi na red vila Heartia, jedna od prvih stanovnica u Začaranom vrtu.

Heartia je potomak najstarije obitelji vila koje su živjele još u vrijeme Ljubljanskih zmajeva. Kao mala djevojčica njoj se činilo da je mnogo slabija i nježnija od svojih sestara i brače, koji su bili kao potomak najstarije vilinske porodice, veoma jaki. Puno su znali o magiji i trenirali su borbu protiv protivnika. Heartiu to nije zanimalo. Radije je ostajala sama doma i preko prozora promatrala životinje koje je jako voljela ali se ih i bojala, jer je njena obitelj bila jedna od onih koji nisu razumjeli životinje, iako su mnoge druge vile bile njihove zaštitinice. Činilo joj se da joj tamo nije mjesto i zato je jedne noći pobjegla od kuče.

Našla se u tamnoj, veličanstvenoj šumi. Noćne životinje činile su joj se još više opasne i grozne, a drveće koje je bilo oko nje ogromno i zlo. Kad se privikla i opustila misleći da je pobjegla najvećoj opasnosti, zapuhao je jaki vjetar i njena duga kosa zaplela se u grane velikog stabla. Pokušavala se osloboditi ali nikako joj nije uspjelo. Tako je preplašena i u suzama čekala kakva će je sudbina snaći. U jednom trenu njena kosa počela je sijati i privukla je pažnju vjeverica koje su došle pogledati šta se dešava. Kad su vidjele rasplakanu mladu vilu kod drveta, pitale su je dali joj treba pomoć. Heartia je sva iznenađena shvatila da razumije što joj govore i ispričala im svoju priču. Vjeverice su joj pomogle rasplesti kosu i oslobodile je.

Te noći šetajući šumom Heartia je upoznala i mnoge druge životinje, a njena duga čarobna kosa pomogla joj je u mnogim problemima. Tako je shvatila da se u njenoj kosi skrivaju njene moći, i tajne u razumijevanju životinja. Od tad dalje više se nije zadržavala sama kod kuće, već je radije upoznavala životinje, sa njima pričala i uz njihovu pomoć na drugačiji način počela shvaćati svijet.

Danas se Hartia odlično razumije sa životinjama i sa svim drugim šumskim stvorenjima. Razumije da svakom treba sloboda, da bude točno takav, kakav želi biti. Da svako biće ima dobre i loše strane, i da ga treba prihvatiti i razumjeti sa svim manama i vrlinama. Za svako stvorenje važno je da ga se upozna i pomoglne mu da svoje nedostatke pretvori u prednost, kao što je to nekada napravila ona. U prošlim stoljećima naučila je mnoge životne tajne, zato je odlična savjetnica na svim područjima.

Ako ćete nekad imati kakvi problem, samo dođite i pokucajte na vrata njene žute kučice u Začaranom vrtu i popričajte njom. Rado će vam savjetovati i svojim magičnim moćima pomoći. A ako je nekad možda ne nađete, potražite je u bližnjoj šumi, gdje sigurno pomaže svojim šumskim prijateljima i sa njima doživljava različite avanture.

Autorica priče i fotografija: Maja Horvat


Ana Bertic

Projektiram i realiziram zabavne tematske parkove kako bih poduzetnicima u turizmu pomogla da stvaraju profitabilne turističke destinacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *