Iskustvo u Skandinaviji

Interes građana kao prvi prioritet zajednice

Nykvarn ( U slobodnom prijevodu znači Novi mlin). Neću vam pisati o statistikama i povijesti ovog grada. Dovoljna će biti geografska pripadnost, jer toliko toga je u ovom gradu drugačije nego što smo navikli u našim gradovima u Hrvatskoj, tako da mi se čini da je šteta trošiti vrijeme na brojke. Nykvarn je gradić smješten u regiji glavnog grada Stockholma sa nešto više od 10 000 stanovnika. Stockholm je, kao i mnogobrojni gradovi i sela, smješten u dijelu Švedske koja se naziva Sodermalm. Osim što je Nykvarn drugačiji i poseban u odnosu na naše gradove on je drugačiji i u odnosu na mnoge Švedske gradove. Naime, ta je komuna (na švedskom jeziku, Kommun) najmlađa u cijeloj Švedskoj, iako se kao mjesto spominje još od davne 1570.g. Ali zamislite, trenutno ima napravljen razvojni plan čak do 2035.godine. Razvojni plan je jasan. Najvažnija je kvaliteta života svakog pojedinog stanovnika, zatim aktivnosti zajednice, prometna povezanost, gospodarska razvijenost i obrazovanje. To je redoslijed važnosti koji se i inače poštuje u svim sferama ovog društva.

Koja je svrha “šume u šumi”?

Ono što je meni najdojmljivije je činjenica da je grad okružen prirodom, kvartovi u gradu su okruženi prirodom, grad se također sastoji od mnogobrojnih kuća sa okućnicama, a centralni park grada “Engleski park” je oličenje netaknute prirode. Pitala sam se, zašto? Toliko prirode uokolo, a u centru grada je smješten “neuređen” park. Rekla bih da taj detalj najviše pokazuje razlike između našeg i skandinavskog mentaliteta, odnos prema prirodi koja nas okružuje.

Park, osim što ima vrlo pažljivo očuvanu prirodu ipak ima i implementiranu infrastrukturu za građane. Tu su klupe, koševi za smeće, ležaljke za odmor, prirodne staze i rasvjeta. Kroz park protječe potok koji povezuje sjeverni i južni dio grada.

Očuvanje prirode mi nije bio dovoljno snažan odgovor na moja pitanja i nakon propitkivanja, saznala sam da je to zbog divljih pataka. Porodice pataka svake godine iznova obitavaju uz potok, gnijezde se i množe, a građani ih obožavaju. Ukoliko se neki pojedinac ne odnosi sa pažnjom prema njima sasvim sigurno će doživjeti velike kritike. S druge strane takav pristup uređenja grada je u skladu sa upravljanjem društvenih zajednica – sustainability (samoodržanje) koji je razvojni plan na državnom nivou. Općepoznato je da je 70 posto Švedske prekriveno šumama, ali svejedno za rušenje svakog pojedinog stabla su potrebni itekako dobri razlozi i odobrenja.

Život u prirodi je stil života

Grad je miran. I zimi i ljeti. U radnim danima u tjednu većinom se na ulicama mogu sresti stariji građani. Tek pred večer ulice ožive, a naročito centar u kojem se nalazi velika prehrambena trgovina. Vikendom bi očekivali veće gužve na ulicama, ali vikend je ovdje predviđen za kratka vikend putovanja ili odlaske na “selo”. Odlazak na selo podrazumijeva da na nekom od više tisuća jezera imate vikendicu ili kuću ili ste jednostavno negdje otputovali. Takav je stil života ovdje.

Kvartovi grada također su u skladu sa prirodom. Međusobno su odvojeni šumovitim parkovima. Povezuju ih samo razne i mnogobrojne pješačke i biciklističke staze. Najpoznatija, koja povezuje sve kvartove u jedan krug je “Helsan stig”, u prijevodu Staza zdravlja. Postojanje takve staze potiče ljude na aktivnost u svako doba godine, a gradska uprava održavanjem i organizacijom te staze nudi im mirnu i ugodnu šetnju bez automobila. Iako, kako sam rekla, grad je vrlo miran i promet nije značajan.

Toplo more je prednost, ali zašto žaliti za onim što ne možemo imati?

Osim rijeke spomenute na početku, grad obilježava i jezero Hokmossen. Jezero ima ljetno kupalište i sunčalište kao i uređene sadržaje za zabavu. Tu je i rampa za invalidne osobe te poltronski mostovi koji plutaju na vodi.

U ovom dijelu Švedske nije teško pronaći plažu jer cijela regija Sodermalm se nalazi uz obalu Baltičkog mora i prošarana je sa bezbrojnim jezerima i morskim kanalima koji prodiru duboko u kopno. Čim se temperature zraka malo podignu, cca 15°C i nebo se razvedri, mogu se vidjeti plivači. Najčešće su to djeca. Takvo kupanje sastoji se od skakanja u vodu, brzog izlaska i zatim slijedi trčanja po uređenim poltronskim mostovima kako bi se nanovo ugrijali. Pa sve ispočetka. Nije ni čudo da obožavaju naše more, ali u međuvremenu ne pate što ga nemaju nego ga koriste na najbolji mogući način. Temperatura vode? Hladna!

Iako nas patke prate i ovdje, na jezeru, sasvim je normalno kupati se ili sunčati u njihovom društvu.

Ono što dodatno posebno obilježava ovaj grad i njegovu okolicu su i konji. I inače je konjički sport postao vrlo popularan u Švedskoj, a ovdje su smještene mnogobrojne farme koje se bave uzgojem konja i vrše uslugu čuvanja i održavanja konja. Na ulicama i cestama je moguće sresti konje svih vrsta, od patuljastih vrsta do pravih rasnih namijenjenih za sportska natjecanja i rekreativna jahanja. Radnih konja ovdje nema. Štale su vrlo lijepo uređene, obojane u tradicijsku crvenu boju i ukrašene sa cvjetnim dekoracijama, uredne i čiste. Gotovo svaka ima vlastiti mali hipodrom za istrčavanje konja, a naročito one koje drže konje za utrke u zapregama. Čini se da je jedini razlog držanja konja modni trend i naravno ljubav prema životinjama.

Predivna je ovo zajednica, raznolika, šarolika i nadasve pametno i sustavno organizirana. Ima još puno benefita koji krase ovaj grad. To su škole, vrtići, sportske dvorane, igrališta, industrijska zona i mnogi drugi sadržaji koji i trebaju činiti jedan grad 21.stoljeća. Budućnost ovog grada je jasna. Nadam se da će i naši gradovi s vremenom biti usmjeravani na ovaj način.

Što sam naučila?

Od svih promjena najteže je promijeniti svoja uvjerenja. Kada uočimo nešto što nama nije logično i što nam je neuobičajeno, tome uvijek prilazimo kritički, podrugljivo, smatramo da su drugi glupi i pri tome zaboravljamo da sve ima svoje razloge…Ali, kada se temeljitije zainteresiramo za ono što nam je nelogično i što u nama na prvu izaziva čuđenje, na kraju dobijemo novo znanje i saznanje.

Mnogim poduzetnicima sam uspješno unaprijedila projekte time što sam ovakav pristup primijenila u rješavanju njihovih problema. Nema univerzalnog pristupa prema ničemu, a najmanje prema poslu. Trebamo li biti ljubomorni na ovakvu sredinu i patiti jer nama nije tako? Nikako! Učimo od drugih: Ne treba žaliti za onim što ne možemo imati! Mi imamo svoje sjajne načine i prilike 😉

Za pitanja i komentare slobodno ostavite poruku ili me kontaktirajte na mail: info@time4talestravel.com

Moje ime je Ana Bertić i uspješna sam inovatorica sam u projektiranju zabavnih tematskih parkova i manifestacija.

Za svoje klijente izrađujem unikatne Idejne planove i pomažem im da osmisle nove sadržaje kako bi značajno unaprijedili svoje turističke destinacije.

Iskustva sam stjecala u realizaciji raznovrsnih projekata na evropskom tržištu u Sloveniji, Hrvatskoj i Švedskoj, ali i bitno obogatila i unaprijedila svoja znanja.

Svoju kreativnost rado izražavam pisanjem o raznim temama kako bih razvijala svoju kreativnost i inspirirala klijente i posjetitelje.


Ana Bertic

Projektiram i realiziram zabavne tematske parkove kako bih poduzetnicima u turizmu pomogla da stvaraju profitabilne turističke destinacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *