Ako se i dalje želimo baviti turizmom trebamo biti svjesni da više ništa nije, niti će biti isto.

Zašto dosadašnje ulaganje nije rezultiralo željenim profitom?

Na temelju dosadašnjih iskustava, a posebno onih koja sam stekla radeći u Skandinavskim zemljama, snažno zagovaram i podupirem tematske destinacije, vrtove i sadržaje. Mi uvijek u naše projekte nekako zaboravimo implementirati i kulturološke navike i naših sugrađana i posjetitelj koje želimo da na dođu. Znam to dobro jer ranije sam i sama imala takav pristup.

Iskustvo me naučilo da u izradi uspješnih projekata obavezno uvrstim mentalitet, navike, stavove i uvjerenja potencijalnih posjetitelja. Upravo to: “mi to tako ovdje u Skandinaviji radimo”, me dovelo do toga da u pristupu izradi Idejnih projekata razmišljam detaljnije. Rezultat su dugoročni i uspješni projekti kao što su Božićna Bajka Slovenije, Začarno Selo, Mangfalden Hus Stockholm. Fotografije projekata možete pogledati u galeriji ovog članka.

Stvorili ste destinaciju ali niste prije toga odredili vašu ciljnu skupinu ni definirali kakve posjetitelje želite!

Koja pitanja si trebamo postaviti kada želimo uspješno unaprijediti destinaciju?

Percepcija djelatnosti zabavnih i tematskih parkova ili vrtova u našem društvu je kratka: zabava. Ali, pitanja o tome: koja je to vrsta zabave, što želimo postići, što želimo poručiti, po čemu se želimo istaknuti, po čemu želimo da nas pamte, kakve su nam mogućnosti za daljnji razvoj, kakva je dugoročnost takvih projekata i naravno tko su potencijalni posjetitelji, kakvi su, odakle su, o čemu razmišljaju, kakve su im navike..,,

….a su pitanja ostala neriješena i postala su problemi i rizici vas kao investitora.

Odgovori se kriju u analitičkom promišljanju o kulturi i mentalitetu društva, dok se smanjenje rizika postiže kvalitetom, originalnošću projekta i sadržaja koje projekt nudi. Samo takav detaljan pristup je garancija prema uspješnom projektu.

Kvalitetno animiranje posjetitelja

Kako brzo promijeniti sadašnju situaciju?

Novo vrijeme koje dolazi donosi nam nove popularne turističke niše, traži više personaliziran, iskreniji i temeljitiji pristup prema posjetiteljima. Naravno da bi bilo idealno da lokalne zajednice kojima pripadamo puno više učine za nas, no to nije realno očekivanje. Osim toga, takav napredak izrazito je spor. Mi, poduzetnici, smo ti koji ih trebamo biti pokretači promjena. Lokalna zajednica će nas tada moći lakše planski podržavati (ali to je zasebna tema za neki drugi put)

Ako ste već poduzetnik u turizmu, pretpostavljam da jeste jer čitate ovaj članak, sasvim sigurno imate svoje postojeće resurse. Dali ste razmišljali da pomoći njih rebrendirate svoju destinaciju? To će vam znatno olakšati postupak jer nisu potrebna dodatna financijska ulaganja. Potrebna je samo kvalitetna i dobro promišljena ideja. Na taj način možete dobiti sasvim novi sadržaj, novu vrijednost za vašu destinaciju i dodatak koji će vas istaknuti od drugih.

Koji smo poklon dobili od krize uzrokovane epidemijom?

I prije Covid-krize turisti su sve više tražili sadržaj i doživljaj u manjim mjestima. Sada se percepcija “novog turista” podigla za još jednu ljestvicu gore i dodala nam lokalne stanovnike kojima smo ranije bili nezanimljivi jer smo preblizu.

Čak se mijenja i demografska slika turista. Ranije je prosječna dob turista bila 50 godina, a danas je jasno da je sve bliža 40-togodišnjacima. Iz perspektive profitabilnosti, to je bolje za ruralni turizam jer platežna moć dvoje turista srednje dobi je veća od platežne moći dvoje penzionera.

Autentično, lokalno svježe, tradicionalno, prirodno, na otvorenom, čisto i SIGURNO. Kako vam zvuči? Poznato?

Sve to imate, potrebno je samo poduzeti prve korake prema profitabilnoj i smislenoj turističkoj destinaciji.

Što mogu učiniti za vas?

Moje ime je Ana Bertić i vlasnica sam tvrtke Time4Tales d.o.o. Više od 10 godina bavim se projektiranjem turističkih sadržaja, Na domaćem i inozemnom tržištu unikatnim Idejnim projektima dugoročno sam unaprijedila mnoge destinacije.

Kako unaprijediti destinaciju bez ogromnih financijskih ulaganja?

Najvažnije pitanje na putu napretka je odrediti CILJNU SKUPINU.

ISPRAVNO ODABRANA CILJNA SKUPINA omogućit će vam da najbolje iskoristite sve svoje dosadašnje resurse.

Svojim znanjem i iskustvom želim vam pomoći da odredite svoju ciljnu skupinu.

Dobrodošli ste da ispunite upitnik https://forms.gle/9wmvE3QRqREfxT7N6 i na temelju vaših odgovora poslati ću vam na email konkretan prijedlog za VAŠU CILJNU SKUPINU.

Vjerujem da vam je ovaj članak bio koristan! Slobodno pišite vaše komentare ili pitanja na koja ću rado odgovoriti.

Moje ime je Ana Bertić i pomažem poduzetnicima i lokalnim zajednicama da razvijaju profitabilne turističke sadržaje i poboljšaju svoju turističku destinaciju

Uspješna sam inovatorica u projektiranju zabavnih tematskih parkova, turističkih manifestacija i sadržaja na otvorenom.

Kao inovatorica u unaprjeđivanju turističkih manifestacija u posljednjih 10 godina uspjela sam realizirati mnoge projekte koji su trajno promijenili sliku destinacije i unaprijedili lokalnu zajednicu.

Što kažu drugi o nama:

Gospa Bertić je s tem projektom presegla meje svoje države, njeno znanje in veščine so zagotovilo, da bo projekt v Sloveniji še naprej zelo uspešen in svoj pozitivni odnos do dela in novih izzivov je prenesla tudi na naše sodelavce v parku in na nas vse, saj smo na njeno pobudo v parku ustvarili tudi nekaj drugih – dopolnilnih projektov, kot je začarana vas za naše najmlajše obiskovalce. Res nam je v veliko veselje in tudi čast sodelovati z njo in želimo si, da bi tako ostalo še dolgo. S poštovanjem! Darko Bele, predsednik društva Mozirski gaj park cvetja.


Ana Bertic

Projektiram i realiziram zabavne tematske parkove kako bih poduzetnicima u turizmu pomogla da stvaraju profitabilne turističke destinacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *