Kako nam je epidemija učinila uslugu?

Većina vodećih stručnjaka u turizmu predviđa da će ova kriza uzrokovana Covid-19 virusom potpuno i trajno promijeniti perspektivu manjih mjesta. I prije covid-krize turisti su na našem području sve više tražili sadržaj i doživljaj. Ali, nedovoljno za bitan napredak u razvoju kontinentalnog turizma.

Zvuči nevjerojatno, ali istina je da nam u razvitku ruralnog turizma pomaže ova neumorna epidemija, jer turiste iz masovnih destinacija usmjerava u manje destinacije. Naravno pod uvjetom da imaju što za ponuditi.

Za spori napredak možemo pronaći stotinu razloga, no, to nam neće ništa pomoći da svoje destinacije pretvorimo u smisleni biznis. Nude nam se nove prilike i na nama je hoćemo li ih iskoristiti.

Što je to “Slow travel”?

Dakle, što je točno “Slow-travel” putovanje ili “Sporo, polagano putovanje”. Iako je kod nas novost, mnoge zemlje već odavno imaju tu kulturu putovanja. To su putovanja povezana sa godišnjim odmorima, ali najbrojnija su kao vikend putovanja. Prakticiraju ih oni koji žele bez stresa i bez strogo zacrtanog plana slobodno vrijeme provesti na nepoznatoj destinaciji.

Smisao takvih putovanja je da posjetitelji mirno istražuju destinaciju, da se upoznaju s lokalnim stanovništvom, da se upoznaju sa kulturom, gastronomijom i običajima. Da doživljavanje destinacije na njih utječe i emocionalno i edukativno, kako bi korist od naučenog bila dugoročna.

Istovremeno ne trebamo se bojati da će se poremetiti destinacijska ravnoteža jer je takav pristup putovanjima je održiv i za našu lokanu zajednicu i za okoliš.

Kakva treba biti naša ponuda?

Kako ćemo im ponuditi putovanja baš u našu destinaciju, na naše imanje ili izletište, to moramo pronaći i osmisliti sami. Puno je elemenata koje pri tome trebamo uzeti u obzir. Trebamo otkriti koja je to SVRHA koju turist može za sebe pronaći. Svrha koju mi možemo kvalitetno ponuditi.

Više nije dovoljno samo privući i smjestiti turista. Kao što nije dovoljno dati mu kartu planinarskog puta, ili pokazati mu gdje je plaža i zaboraviti na njega. Putovanja trebaju biti aktivna, doživljajna, individualna, raznolika. Također, trebamo pružati dobro osmišljene i kvalitetne popratne sadržaje. Na gostima je samo da odaberu što im u određenom trenutku odgovara.

Tko nam u tome može pomoći?

Značajnu ulogu u ovoj novoj niši trebale bi imati turističke agencije. One se mogu aktivno uključiti u osmišljavanje putovanja na manje poznate destinacije i za manje grupe. To je prilika i za njihovu promjenu obzirom da mnogi paketi i aranžmani koje su do sada koristili više nisu profitabilni.

Ali ne možemo od njih očekivati da rade i naš posao. Mi smo ti koji trebamo ponudi našu destinaciju, naše gotove programe i nove sadržaje.

Agencijama bi smo također trebali predložiti da budu fleksibilnije. Pri tome mislim da njihov aranžman ili program ne bi trebao biti vremenski obvezujući uz turističkog vodiča, kao što je to sada običaj. Našem novom turistu nije cilj obići što više “točaka” na destinaciji, nego obići kvalitetne “točke” i polako uživati u njima.

Agencije bi također trebale preuzeti na neki način i novu ulogu. Prezentatora. Ipak se radi o neotkrivenim destinacijama. Obvezu ispunjenja prezentiranog sadržaja moraju preuzeti ponuđači svojim individualnim pristupom.

Kako ublažiti strah od virusa?

Obzirom na epidemiju i da se radi o putovanjima za manje grupe, turističke agencije trebale bi također preuzeti obvezu da se pobrinu za klijente u smislu da su na raspolaganju u slučaju bolesti. Potrebno je da svi sudionici pronađu module za “što i ako situacije” i prezentirati ih prilikom ugovaranja aranžmana.

Već sada možete i trebate na svojim web stranicama postaviti informacije na pitanje: “Što ako se kod nas razbolite?”.

Vjerujem da lako možemo pronaći rješenje za takve situacije jer mi smo empatičan narod koji sasvim sigurno bolesnog ne bi ostavio na cesti.

Što mogu učiniti za vas?

Moje ime je Ana Bertić i vlasnica sam tvrtke Time4Tales d.o.o. Više od 10 godina bavim se projektiranjem turističkih sadržaja, Na domaćem i inozemnom tržištu unikatnim Idejnim projektima dugoročno sam unaprijedila mnoge destinacije.

Kako unaprijediti destinaciju bez ogromnih financijskih ulaganja?

Najvažnije pitanje na putu napretka je odrediti CILJNU SKUPINU.

ISPRAVNO ODABRANA CILJNA SKUPINA omogućit će vam da najbolje iskoristite sve svoje dosadašnje resurse.

Svojim znanjem i iskustvom želim vam pomoći da odredite svoju ciljnu skupinu. Pomoću ovog neobvezujućeg obrasca:

https://forms.gle/s3gSVM1PXowjg7GF6

dobrodošli ste da ispunite ovaj upitnik i nakon kraće analize i na temelju vaših odgovora poslati ću vam na vaš e-mail konkretan prijedlog za VAŠU CILJNU SKUPINU.

Vjerujem da vam je ovaj članak bio koristan! Slobodno pišite vaše komentare ili pitanja na koja ću rado odgovoriti.

Moje ime je Ana Bertić i pomažem poduzetnicima i lokalnim zajednicama da razvijaju profitabilne turističke sadržaje i poboljšaju svoju turističku destinaciju

Uspješna sam inovatorica u projektiranju zabavnih tematskih parkova, turističkih manifestacija i sadržaja na otvorenom.

Kao inovatorica u unaprjeđivanju turističkih manifestacija u posljednjih 10 godina uspjela sam realizirati mnoge projekte koji su trajno promijenili sliku destinacije i unaprijedili lokalnu zajednicu.


Ana Bertic

Projektiram i realiziram zabavne tematske parkove kako bih poduzetnicima u turizmu pomogla da stvaraju profitabilne turističke destinacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *