Razmišljate li kako da svoje seosko gospodarstvo pretvorite u uspješnu ruralnu turističku destinaciju?

Vi i vaša obitelj volite i njegujete vaše seosko imanje, proizvodite odlične proizvode, ali to nije dovoljno da od tog posla dobro živite. Neizvjestan je svaki mjesec i shvaćate da trebate nešto poduzeti kako bi napredovali. Čuli ste i ponešto pročitali o ruralnom turizmu i zasjala vam je lampica. To je to i već vidite pred sobom oduševljene goste koji vam rado dolaze.

Na mojim radionicama to je najčešći scenarij. Nije lako biti na prekretnici, pa krenimo redom.

Kako razmišljamo u početku.

U početnoj fazi nam se čini da je naša najveća briga na koji način registrirati djelatnost. Ali to je najlakši dio posla jer se možemo lako i brzo informirati o svim potrebnim postupcima.

Zatim se pitamo čime ćemo se točno baviti. Smještajem? Izletište? Gastro ponuda? Ta su nam pitanja teža jer želimo odabrati cilj koji ima i garanciju uspjeha. No, garancije koja se podrazumijeva nema ni u čemu, a najmanje u turizmu.

Pri tome sve planiramo samo prema „slici u glavi“, što je jedna od najvećih grešaka koja u konačnici dovodi do odustajanja ili propadanja. Kako bismo i imali konkretan plan kad ne znamo kako planirati, zar ne?

Važnost autentičnosti.

Kad se govori o ruralnom turizmu autentičnost je česta riječ. Biti autentičan znači da posjedujemo i njegujemo svoju tradiciju i da je naš stil života u skladu s tom tradicijom. Samo posjedovanje tradicijske kuće ili predmeta nije dovoljno. Također, trebamo razmisliti dali smo spremni svoj životni stil dijeliti s nepoznatim ljudima. To podrazumijeva da se volimo družiti i prenositi svoja znanja i iskustva.

Naravno, nije samo kulturna baština preduvjet za uspješan ruralni turizam. Svatko od nas posjeduje osobnu baštinu i vrijednosti koje može i treba ugraditi u svoje poslovanje. Odličan primjer iz kojeg možeš puno naučiti sam opisala u članku KULTURNA BAŠTINA KAO ALAT ZA RAZVOJ DESTINACIJE koji pokazuje zbog čega je bitno biti i planirati “ostati svoj”.

Ruralni turizam kao usputan posao.

Razmišljanje o turističkoj ruralnoj destinaciji kao o usputnom poslu zastarjeli je obrazac razmišljanja koji više ne funkcionira. Danas posjetitelji žele kvalitetne sadržaje, nova saznanja i zabavno iskustvo što traži vaš puni angažman.  Ako zamišljate da će te vikendom popunjavati kasu, u velikoj ste zabludi. Ruralni turizam je ozbiljna poslovna djelatnosti i pokretanjem posla postajete poduzetnik koji svoj biznis treba i graditi.

Koja znanja trebamo usvojiti.

Ako želimo ostvariti uspješnu destinaciju, najprije trebamo znati koje turističke sadržaje izgrađivati i kako se istaknuli od konkurencije. Trebamo saznati o novim trendovima i otkrivati nove mogućnosti. Moramo pronaći marketinške načine kako doprijeti do posjetitelja.  Trebamo znanja o upravljanju svojim vremenom i financijama. Zvuči puno i komplicirano, ali sve se može naučiti.

„Sav trud se u konačnici isplati, jer biti vlasnik uspješne turističke destinacije jedan je od najljepših poslova u poduzetništvu“.

Planiranje kao najbolja garancija.

Osnovno je da znamo kako izraditi smislen plan za našu ideju ili viziju. Takav plan pomaže da donesemo ispravne odluke i odredimo ispravan pravac kojim trebamo ići. Planiranje i analize omogućuju nam da očuvamo živce, vrijeme  i novac od neuspješnih pokušaja. Novac možemo nadoknaditi, vrijeme i zdravlje su nenadoknadiv gubitak.

Jedna od edukacija koje možeš odmah koristiti je RADIONICA u kojoj ćeš na pristupačan način naučiti provjerene metode kako stvoriti čvrste temelje vlastitog turističkog imanja i kako ga dalje razvijati.

Osim edukacije na raspolaganju ti je i otvorena Facebook grupa KONTINENTALNI TURIZAM RAZVOJ I UNAPRJEĐENJE u kojoj također možeš pronaći korisne sadržaje, pratiti aktuelne teme, iskustva i rasprave kako unaprijediti svoju turističku destinaciju pretvoriti u stalnu i stabilnu djelatnosti.

SAZNAJ SVE O MENI:

Moje ime je Ana Bertić i vlasnica sam tvrtek Time4Tales d.o.o. Već više od deset godina pomažem poduzetnicima u turizmu da svoje destinacije pretvore u uspješne i dugoročne djelatnosti. Iskustvo i znanje o posebnim oblicima turizma stjecala sam realizirajući projekte na domaćem i inozemnom tržištu, u Sloveniji i Švedskoj. Dosadašnje projekte posjetile su stotine tisuća zadovoljnih posjetitelja, a mnogi od njih se i dalje uspješno razvijaju. Najpoznatija je Božićna priča obitelji Salaj. Moji principi razvoja destinacija temelje se na inovativnosti, novim trendovima i praćenju potreba tržišta. Na taj način sam uspješno i efikasno riješila probleme mnogih mojih klijenata za koje sam  izrađivala idejne projekte, osmišljavala dodatne sadržaje i educirala ih kako da započnu ili unaprijede svoju destinaciju.

Također, kolumnistica sam poslovnog časopisa Poduzetnik u kojem s čitateljima dijelim korisne savjete i ideje za unaprjeđenje kontinentalnih turističkih destinacija.

Na mojoj web stranici TIME4TALES također možete pregledati moje dosadašnje projekte i pronaći inspiraciju za sebe i svoj biznis.


Ana Bertic

Projektiram i realiziram zabavne tematske parkove kako bih poduzetnicima u turizmu pomogla da stvaraju profitabilne turističke destinacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *